Carvers en beeldhouwers 2014

De oorsprong van Kunst in Duin ligt bij de carvers.

Dit jaar zullen zij -  centraal – in de prachtige Plantage van Landgoed Kasteel Keukenhof, omgeven door de kunstwerken van Joep van Lieshout, hun indrukwekkende kunsten tonen. Zij maken gebruik van het hout dat op het Landgoed aanwezig is. Ook beeldhouwers die met andere materialen werken zijn te vinden op het Landgoed.

 Carla Rump carlafoto “Ik creëer een illusie met de alledaagse werkelijkheid maar ben niet op zoek naar het nieuwe. Alles om mij heen verandert al voortdurend en is in ontwikkeling.”

http://www.carlarump.nl

Friedie Kloen

friedie kloen“Het beeldhouwen is voor Friedie een wisselwerking met hout; zij blijft hakken vijlen en schuren tot voor haar oog een harmonisch beeld ontstaat. Ze houdt van de lichamelijke arbied van het beeldhouwen en van de vonken en houtsnippers die ervan af vliegen. Friedie moet altijd blijven bijstellen, ook al heeft zij een bepaald beeld voor ogen. Soms vormt het beeld zich naar de beitel.”

http://www.friediekloen.nl

Roel van Wijlick

Roel van Wijlick (Boom tot Beeld) is een woodcarver die hout bewerkt met zijn kettingzaag.

 97_ De totempaal Schutterspark

http://www.boomtotbeeld.nl/              

Peter Verlaan

verlaan

Peter is een Zeeuwse boomverzorger die veel en graag carved.          Hij noemt zich op zijn site kettingzaagkunstenaar.

http://www.pverlaan.nl

Jan Mostert

Jan Mostert is beeldhouwer en gitarist. Naast vrij werk, werk in opdracht en projecten in samenwerking met  scholen geeft hij workshops in het bewerken van hout.

jan mostert

Zijn autonome werk bestaat uit een inmiddels grote collectie beelden, aangekocht door vele particulieren in binnen en buitenland.

http://www.janmostert.com

Hans Berkhout

Hans Berkhout is schilder en beeldend kunstenaar. Naast schilderen heeft hij kleine en grootschalige kunstprojecten op locatie, zoals strand, duin, bos  en op bijzondere binnen locaties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

http://www.hansberkhout.nl

Marjolein Markink

In 1993 afgestudeerd aan de Kunstacademie van Arnhem. Na eerst een paar jaar in de zeilende passagiersvaart gewerkt te hebben is ze in 2003 zich meer gaan richten op het maken van kunst. Haar voorkeur is altijd heel sterk naar hout uitgegaan en op de academie had zij zich daarin dan ook gespecialiseerd. Marjolein:”Ik vind het prachtig om beelden uit hele boomstammen te hakken.”

marjoleinmarkink03

http://www.sterre-enzo.nl/marjoleinmarkink2/index.php

Louis Niënhuis

“Hout zal steevast een rol spelen in mijn leven, maar de manier waarop veranderd steeds. Hout is het expressie materiaal waarin mijn scheppingsdrang werkt. Het is ook de verbinding tussen mijn klassieke beeldhouwopleiding en mijn oorsprong: de werkplaats van mijn vader. Vanuit mechanisch gevormde houten ‘beukenpoten’ zoals mijn vader die gebruikte voor het maken van o.a. barkrukken ontstaan nieuwe beelden. In stukken gezaagd, gestapeld en aangehakt confronteer ik het mechanisch bewerkte materiaal met organisch gebeeldhouwde vormen. De natuurlijke groeivormen appelleren aan verval en vergankelijkheid – terug naar moeder aarde. Een cyclus van groeien, menselijke ingrijpen, verval en weer terug als grondstof voor deze aarde. Een zichzelf veredelend mechanisme met een melancholieke ondertoon, een confrontatie met de natuur enerzijds en een aantasting van de natuur anderzijds. De oorsprong, niet alleen van hout, maar de spirituele waarde van al wat ons bezielt, wordt hiermee benadrukt.”

louis nienhuis

http://www.louisnienhuis.nl

Emile van der Kruk

“Ondanks de verscheidenheid zijn de robuuste houten beelden van Emile van der Kruk direct herkenbaar aan de grove sporen van kettingzaag, guts en krijt van het maakproces. Ze ogen getekend door een hard en ruw leven. Tegelijk verbazen ze ons door een zorgvuldige, verfijnde configuratie.”

emile van der kruk

http://www.emilevanderkruk.nl

Herma de Wit

Herma de Wit is passionate about nature. Years ago, during one
of her trips abroad, she began taking home flowers to dry them
and thus integrate something of the country and its nature with
her own surroundings. Although, at the time, taking flowers was
not a conscious decision to keep something of the country, it
eventually became a determining factor in her work. De Wit could
have taken photos of the country and used those as the starting
point for developing her work further, but she took along
something tangible; something she had isolated from its own
spot. This is still clearly visible in her later work.
hermadewit
Joke Schoneveld

Schatten vind je overal…..

Joke werkt op een verrassende manier met diverse materialen.

Haar wandelingen zijn zoektochten naar materie, vormen en kleuren.

Indrukken, vormen en materie verwerkt zij op geheel eigen wijze in haar objecten.

Joke Schoneveld

http://www.jokeschoneveld.nl

Arthur Kempenaar

Arthur Kempenaar reduceert boomstammen tot beelden als een rudiment; direct, ruw en schetsmatig raken ze het ‘primitivisme’ van de oermens.

kempenaar

http://www.arthurkempenaar.nl

Chris Tap
Chris Tap is een bekend Amsterdams beeldhouwer die prachtige soms levensgrote beelden maakt.
chris tap 2

http://www.christap.eu/

Jan Verschueren

Jan Verschueren is een Belgisch Staalkunstenaar. Hij maakt beelden van schroot.

janverschueren 1

janverschueren 2

http://www.janverschueren.com

 Sabine Geurten

sabine geurtenfoto gemaakt door Jean-Marie van Staveren

Liane van Tol

Liane van Tol

https://www.facebook.com/lianevantol

Jeroen Compagne

Beeldhout Jeroen Compagne en Gertjan van Dunnewold) gebruikt hout in zijn ruwste vorm. Het liefst hele bomen. Beeldhout houdt het hout natuurlijk en passend in zijn natuurlijke omgeving. Een behandeling met anorganische lak of verf past daar niet bij. De gebeeldhouwde figuren en tekeningen vormen een omgeving die uitnodigt om in te spelen te dromen te fantaseren en te recreëren.

beeldhout

http://www.beeldhout.nl

Tine Appelman

“Mijn werk kenmerkt zich in een uitbeelding, uitgaande vanaf een realistisch gegeven b.v. De mens, een vogel of mythische figuren te brengen naar een grotere zeggingskracht en als teken in de ruimte.Het is een voortdurende zoektocht door middel van reductie en stilering waarbij ik er naar streef dat het realistisch uitgangspunt herkenbaar blijft.Ik vind het belangrijk dat de binnen en buitenruimten worden geaccentueerd zodat deze een eenheid vormen.”

 appelman

http://www.atelierabc.com

Myrthel Jackson

Je ziet op een van de foto’s mijn jongste zoon, Zee Lutgerink,  12jr, met een kartonnen model van zichzelf. We hebben de kartonnen stroken precies langs zijn gezicht en lichaam gebogen en afgemeten. Dit gaan we voor Kunst In Duin uitvoeren in geperforeerd metaal. Het gelaste lichaam/beeld kan bewegen en is als het ware een metalen puppet on a string. Hetzelfde gaan we doen met zijn broer, Storm Lutgerink,13jr,  die heel lang en dun is. De broers op de grens van klein naar groot, van kind naar puber, op weg naar volwassenheid. We bereiden een deel voor in ons eigen atelier in Rotterdam, een ander deel in onze tuin in Oegstgeest, zodat we goed voorbereid in Lisse aan het werk kunnen.

Myrthel Jackson

https://www.facebook.com/myrthel.jackson

Judith de Haas

“De sculpturen, mensfiguren, die ik creeër, maak ik van dun metaaldraad. Het metaaldraad vorm ik met de hand en daarvoor gebruik ik mallen die ik gedeeltelijk zelf maak. De ontstane metaalsculpturen belicht ik met een spotlight waardoor de schaduw op een achtergrond valt en een spel van licht en schaduw  ontstaat. Beweging van het beeld geeft een extra dimensie aan de schaduw van het figuur: de uitdrukking verandert en de schaduw lijkt een eigen leven te leiden.

De metaalsculpturen vormen een inspiratiebron voor zeefdrukken. Bij het zeefdrukproces worden de schaduwen van de sculpturen direct op zeefdrukramen geprojecteerd en middels een lichtgevoelige emulsie vastgelegd. De ontstane beelden druk ik af op papier en plexiglas.”

judith de haas

http://www.judithdehaas.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>