Land Art 2014

Land Art kunst brengt land, natuur, erfgoed, cultuurhistorie en hedendaagse kunst samen. Op eigentijdse en historische ontmoetingsplekken, op plaatsen waar bewoners en bezoekers, recreanten en passanten elkaar tegenkomen. Centraal staat ‘de plek’ waar de kunstwerken, performances of evenementen speciaal op worden ontwikkeld. De kunstwerken en/of performances gaan in op de specifieke eigenschappen van een gebied: op de cultuurhistorische, sociale en ecologische aspecten van deze betreffende plek.

De  gekozen Land Art ‘producties’ dragen bij aan de ruimtelijke kwaliteit  van het landgoed Keukenhof en versterken de identiteit van het gebied. Ook stimuleert Land Art de kunstenaars om in opdracht te werken, en brengt het een breed publiek op een eigentijdse en laagdrempelige manier met zowel natuurlijk als cultureel erfgoed in contact.

Karin van der Molen

Karin van der Molen studeerde af als human rights advocate, journaliste en beeldend kunstenaar (Vrije Academie Den Haag). Sinds 1995 werkt ze als autonoom beeldend kunstenaar en is zij een veelgevraagd Land Art kunstenaar die wereldwijd (Japan, Mongolië, Denemarken, Australië) werkt aan haar Land Art projecten. Voor Kunst in Duin wil zij een installatie van meerdere bollen maken. De meeste zijn af vóór aanvang en tijdens het festival werkt zij nog aan een of meerdere bollen. De bollen worden groot genoeg zijn om ‘interactief’ te zijn (hoofd erin steken). De bollen worden niet ‘in de bomen’ gehangen maar aan staalkabeltjes die tussen bomen gespannen kunnen worden.

Focus: hooi, bamboe en ijzer. Holle bollen variërend in diameter van 130-160 cm. Drie of vier hangen op mensenhoofd-hoogte, anderen hoger.

Karin vander Molen - Moonstruck

www.karinvandermolen.nl

 Jurriaan van Hall

Jurriaan van Hall is deelnemer vanaf de eerste editie van Kunst in Duin. Hij is een veelzijdig en gerenommeerd kunstenaar die schildert, beeldhouwt en performance acts ontwikkeld.  

Inner Flame - Jurriaan van Hall

Inner flame (voorlopige titel)

“Graag wil ik tijdens de komende editie van Kunst in Duin een serie beelden tonen waarbij de vlam een belangrijke rol speelt. Het gaat om een aantal ‘koppen’  die middels inwendige fakkels een vlammenspel tentoonspreiden. Daarnaast wil ik een aantal meer dan levensgrote staande figuren tonen die opgebouwd zijn uit gelaste ijzerconstructies, omwonden door in lampolie gedrenkte lappen, die eenmaal aangestoken zullen fungeren als sculpturale tuinfakkels.

Dit klinkt gevaarlijker dan het is. Ik heb er al mee geëxperimenteerd, het geheel geeft een prachtig sfeervol kleur- en vlammenspel, is boeiend om naar te kijken, rook en geurloos, qua veiligheid volledig beheersbaar. Daarbij zal tijdens het gebeuren permanent bewaking aanwezig zijn, vlammen kunnen desgewenst meteen worden gedoofd. Het lijkt mij een prachtige nieuwe bijdrage aan het geheel, die zeker ook bij het publiek in goede aarde zal vallen.”

www.jurriaanvanhall.nl

Ine van Son

Ine van Son heeft tijdens de laatste editie van Kunst in Duin een fraaie textielinstallatie ontwikkeld. Haar concept voor Kunst in Duin 2014:

‘BLOEMENOFFER’

honderden gehaakte bloemen, in geel, oranje, roze, rood, paars, blauw en groen. “Wij hebben een dubbelzinnige verhouding met onze natuurlijke omgeving, met het weer, met water. Aan de ene kant levert het land ons voedsel en gewassen, onze middelen van bestaan. Regen zorgt ervoor dat onze gewassen groeien. Aan de andere kant betekent water ook bedreiging voor het land waarop we leven. We proberen ons te beschermen tegen een teveel aan water. Toch vrezen we altijd dat de natuur eens de sterkste zal zijn.

Dit is een eeuwenoud gegeven, horend bij ons land. In deze streek van Nederland is de teelt van bloemen enorm belangrijk. Internationaal bekend, duizenden mensen komen steeds weer kijken naar die vele bloeiende bloemen. In grote mate afhankelijk van het weer. Wij proberen zo goed en zo kwaad als het kan om het in goede banen te leiden. Maar we blijven in grote mate afhankelijk van wat het weer belieft te doen. Teveel of te weinig warmte, teveel of te weinig water, heeft grote invloed op of de oogst goed of slecht zal zijn. We proberen het te reguleren, zo goed als we kunnen. Maar we blijven afhankelijk van wat de natuur voor ons in petto heeft.” Tijdens een stilteperformance zal ik hakend de passanten vragen om in stilte een stukje aan het offer mee te haken zodat er tijd komt voor introspectie en bezieling.

006.Ontwerpcollage 3 'Bloemenoffer' © Ine van Son

www.inevanson.exto.nl

Zie voor het resultaat van het werk van Ine van Son:

http://inevanson.exto.nl/blog_post/153743610_BLOEMENOFFER%2C+OFFERING+OF+FLOWERS.html#.VA3CDVfp_XT

 

Hester Pilz

Onder leiding van Land Art kunstenaar Hester Pilz gaan kinderen een ‘mensennest’ van takken maken. Binnenin maakt zij een constructie met behulp van steigerpijpen, daarop komt een houten vloertje, binnenin het nest. Je kunt in het nest klimmen via enkele treden van steigerpijp.  Met snoeihout, afkomstig van het terrein vlechten Hester en de kinderen een takkenwerk rondom de constructie. Het uiteindelijke doel wordt een fraai uitzichtspunt waarin kinderen maar ook volwassenen na ‘gedane arbeid’ kunnen genieten van een ‘overview’.

Kinderkunstdorp o.l.v. Hester Pilz

www.hesterpilz.nl

Knit Knit Rebels

Sinds 2004, uitgevonden in Nederland en aanvankelijk ondergronds, ontwikkelt zich in Europa en met name in de Verenigde Staten een nieuwe en populaire straatkunst genaamd ‘wildbreien’ of ‘guerilla breien’. In het Engels is de indrukwekkende benaming: ‘yarn bombing’ (garenbombardementen). De beoefenaars, meestal vrouwelijke kunstenaars, creëren fascinerende kunstwerken uit vaak gerecycled garen en ‘doneren’ die aan openbare ruimtes. Het is een uitdaging om het stereotype doel van breien voor kleding te verlaten en daarvoor in de plaats koude en met name stedelijke landschappen om te zetten in warme en kleurrijke aangezichten van wol. Het tijdelijk ‘aankleden’ van gebouwen is niet nieuw. ‘Inpak-kunstenaar’ Christo is de founding father hiervan. Het omwikkelen van monumentale objecten op straat en in de natuur leidt tot abstractie van het onderwerp en laat de bezoeker achter met een glimlach.

Knit Knit Rebels onder leiding van José Mooijekind leggen met hun project voor Kunst in Duin een vrouwelijk ‘korset’ om vijf monumentale beuken heen. Op de breisels bevinden zich spiegeltjes waarin de bezoeker terloops zijn of haar uiterlijk kan controleren.

Suzanne Tidwell Yarn Bombing Knit Graffitti Sweater Forest

www.knitknitrebels.nl

 

Willemien Schaap

Vanuit een vaak thematische benadering zoekt Willemien Schaap naar een aanleiding voor een beeld waarin zij de toeschouwer confronteert met de ruimte of omgeving waarin haar werk zich voordoet. De ruimte maakt onlosmakelijk deel uit van het werk en kan dan ook gezien worden als “materiaal” dat bewerkt wordt door de in die ruimte geplaatste objecten die op zich ook weer een sculptuur zijn. Deze werkwijze leidt tot beelden die eenvoud, rust en terughoudendheid van de maker weerspiegelen en ruimte laat voor een persoonlijke ervaring en interpretatie.

Voor Kunst in Duin wil zij deze installatie van ‘schoon, maagdelijk, wit’ textiel gaan ophangen. In overleg zal de installatie na verloop van tijd afgebouwd worden.

Willemien Schaap - installatie overhemden

www.willemienschaap.nl

 

Bart Ensing

Voor Kunst in Duin 2014 maakt Bart Ensing een installatie van ‘dansende takken’. Een speelse open markering op de rand van bos en veld of water. Een gordijn van takken aan touwen, die van een ruim 5 meter hoogte naar de grond hangen. De takken draaien rustig op de wind. Een mooi effect, een spel met licht en beweging, een rustgevend effect dat eigenlijk alleen ervaren kan worden door rustig op een bankje te gaan zitten.

Bart Ensing - Dansende takken

www.deverbeelding-online.nl

Mai Movrin

De Infinity flowers van Mai Movrin bestaan puur uit hout. Het kunstwerk is een ode aan de onuitputtelijke weelde van de natuur. Onuitputtelijkheid in de betekenis van niet-eindig, het continu in beweging zijn en evoluerend tot nieuwe vormen. Het oneindigheidsteken als uitgangspunt voor de bloemvorm, een ontmoeting tussen cultuur en natuur. Subtiele variaties in vorm en kleur; solitair kwetsbaar maar elkaar versterkend in het bloemenveld.

Infinity flowers-Mai Movrin

http://www.maimovrin.nl/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>